Akgün Yem - Bilgilendirme

Bilgilendirme

Buzağı Besleme Programı

Buzağı Besleme Programı

Buzağı yaşı Besleme şekli Dikkat edilecek noktalar
İlk 2 Saat Buzağıya mutlaka ağız sütü verilir. Ağız sütü*(kolostrum) mutlaka doğumdan sonra ilk iki saat içinde buzağıya içirilmelidir ve vücut sıcaklığında (37-38 °C) olmalıdır.
0 - 3 gün Üç gün boyunca günlük olarak buzağının canlı ağırlığının onda biri kadar ağız sütü* verilir. Günlük süt miktarı günde en az iki öğüne bölünmelidir. Ağız sütü döneminden sonra buzağılar bireysel bölme ya da kulübelerde* beslenmelidir. Bu dönemde buzağıya ağız sütünden başka bir şey verilmez.
4 - 45 gün Günlük olarak canlı ağırlığının onda biri kadar (yaklaşık 5 litre) tam yağlı süt ya da buzağı maması verilir. 4. günden itibaren buzağıya buzağı yemi* verilmeye başlanır. Aynı zamanda bu dönemden itibaren temiz ve taze su, buzağı her istediğinde içebileceği şekilde önünde bulundurulur. Süt biberon ya da emzikli kova ile içirilmelidir. Böylece buzağının içtiği süt miktarı belirlenebilir. Günlük süt miktarı günde en az iki öğünde verilmelidir. Buzağıya içirilen süt vücut sıcaklığında(37-38 °C) olmalıdır. Günlük yediği yem miktarı takip edilir.
Buzağıya yaklaşık iki aylık olana kadar asla kaba yem verilmemelidir.*
45 - 60 gün Buzağının yediği buzağı yemi miktarı günlük 750-800 gr olduğunda günlük içirilen süt miktarı yarıya(2-2,5 litre) indirilmelidir. Bu dönemde verilen sütün yarıya düşürülmesi iki öğün besleme için öğünlerden birinin iptali şeklinde de yapılabilir, her öğünün miktarının yarıya düşürülmesi şeklinde de yapılabilir.
60. gün Buzağının yediği yem miktarı kontrol edilmelidir. Günlük yediği yem 1 kg'a ulaşmışsa tamamen sütten kesilir. Yediği yem miktarının tespiti ile sütten kesimi 5 gün önce veya 5 gün sora yapılabilir.
60.günden 4. ayın sonuna kadar Buzağı sütten kesildikten sonra buzağı yemi hayvanın yiyebildiği kadar serbest olarak yedirilirmeye devam edilir. Buzağı sütten kesildikten sonra iyi kaliteli kaba yem*(kuru ot) verilmeye başlanır. Su yine istediği zaman içebileceği şekilde buzağının önünde bulundurulur.
Not: * işareti olan konular hakkında daha ayrıntılı bilgi alt sayfada verilmiştir.